A&C Koi - Koi variŽteit - Utsurimono

English   Deutsch

Business Logo

Wij zijn specialist in verkopen en kweken van exclusieve koikarpers. In Grubbenvorst bevindt zich onze koifarm van 8000 m2 waar wij aan al onze relaties naast topkwaliteit Koi ook diverse tuinen, vijvers en waterpartijen kunnen laten zien.

Garden Banner

A&C Koi - VariŽteiten Informatieblad: Utsurimono
Shiro Utsuri, Hi Utsuri, Ki Utsuri, Kin Ki Utsuri

Alle Utsurimono zijn afstammelingen van de Showa. Utsurimono waren oorspronkelijk zwarte vissen met rode, witte of gele patronen. Vaak worden zelfs Showa gekweekt door een Shiro Utsuri met een Hi Utsuri te kruisen. Vaak vallen hieruit Shiro Utsuri, Hi Utsuri, maar vooral Showa nakomelingen.

Ook uit een pure kweek met Shiro Utsuri of een kweek met Hi Utsuri vallen nog altijd zeer veel Showa nakomelingen. Doordat in de loop der jaren vooral bij de Shiro Utsuri het wit enorm in aantal en kracht toegenomen is, wordt vooral bij deze het wit steeds meer als basiskleur aangezien. Dit op zich houdt weer in dat nu juist het zwart als patroon bekeken wordt.

Shiro Utsuri

De Shiro Utsuri is een zwarte Koi met witte patronen. Vaak lijkt het geheel andersom en is het zwart in veel minder mate vertegenwoordigd als het wit. Zeker bij de moderne kweek van Shiro Utsuri waar het kenmerk minder op zwart ligt. Het valt de laatste jaren op dat grote zwarte patronen steeds meer verdwijnen en plaatst maken voor kleinere maar intens diepe zwarte pigmentatie. Dit geld met name voor de Shiro Utsuri in de Utsurimono klasse. Hoewel je toch duidelijk ook de verbetering gaat zien bij de Hi Utsuri.

 

 

 

Hi Utsuri

Net als de Shiro Utsuri is de Hi Utsuri een zwarte Koi maar dan met rood en niet met wit. Bij de Hi Utsuri is het belangrijk om naar de helderheid van het rood en de diepte van het zwart te kijken. Hierbij dient er vooral op gelet te worden dat er niet teveel kleine zwarte vlekjes voorkomen in de rode patronen.

 

 

 

Ki Utsuri

De Ki Utsuri is een zwarte Koi met gele patronen. Jammer genoeg zie je van deze variŽteit nog maar zelden goede exemplaren. Ook dit is weer een resultaat van het lage aantal aan kwekers wat zich bezighoud met deze toch bijzonder mooie bloedlijn. Een goede Ki Utsuri heeft dan ook een zeldzame hoge waarde en zal mede daardoor zelden buiten Japan komen.

 

 

 

 

Kin Ki Utsuri

De Kin Ki Utsuri is een metallic-achtige vis die voor de rest overeenkomt met de Ki Utsuri. Alleen de metallic schijn onderscheid de twee soorten van elkaar. Van de Kin Ki Utsuri komen echter veel meer exemplaren voor.

 

 

 

Kin Hi Utsuri en Kinshiro

Voor de Kin Hi Utsuri en Kinshiro gelden eigenlijk dezelfde regels als voor de Kin Ki Utsuri. Het grootste verschil hierbij is dat de Kin Hi en de Kinshiro Utsuri de zeldzaamste zijn uit de Utsuri groep.