A&C Koi - Koi variŽteit - Kumonryu

English   Deutsch

Business Logo

Wij zijn specialist in verkopen en kweken van exclusieve koikarpers. In Grubbenvorst bevindt zich onze koifarm van 8000 m2 waar wij aan al onze relaties naast topkwaliteit Koi ook diverse tuinen, vijvers en waterpartijen kunnen laten zien.

Garden Banner

A&C Koi - VariŽteiten Informatieblad: Kumonryu
De Kumonryu is een zwarte Doitsu Koi met witte tekening

De Kumonryu is een diepzwarte Doitsu Koi met helderwitte patronen. In landen buiten Japan wordt deze Koi ook wel omschreven als de Orka Koi vanwege zijn gelijkenis met deze walvis.

De Kumonryu is nogal gevoelig voor temperatuurschommelingen en waterkwaliteit. Hierdoor kunnen zijn zijn witte patronen veranderen en gaan bij dit soort gebeurtenissen of weg of juist geheel overheersen. Jammer genoeg is het zo dat hoe slechter de Kumonryu kwaliteit is des te sneller en vaker komen dit soort veranderingen voort.

Is de Kumonryu stabieler in zijn patronen zien we hem dan ook maar zelden uit Japan vertrekken. Dit komt omdat de prijs van dergelijke vissen veel hoger ligt. Tevens verkopen de Japanse kwekers de stabiele Kumonryu het liefst de eerste 2 ŗ 3 jaren niet omdat dan pas de echte waarde van de vissen naar boven komt.

Bij kleine Kumonryu zie je dat de heldere patronen op de vis vaak een blauwachtige schijn hebben. Naarmate de Kumonryu ouder wordt, wordt dit helder roomwit. Om echt wit te verkrijgen moet men de Kumonryu aankopen die ook al op jonge leeftijd meteen wit zijn.

Dit zijn echter de meer stabielere Kumonryu en hiervoor moet men dan ook veel dieper in de buidel tasten. Zoals ik al zei zijn dit juist de Kumonryu die Japan vrij zelden in een vroeg stadium verlaten.

Bij goede exemplaren is het belangrijk om er goed op te letten dat de afscheiding tussen wit en zwart zeer scherp en dus duidelijk is.