A&C Koi - Koi variŽteit - Kinginrin

English   Deutsch

Business Logo

Wij zijn specialist in verkopen en kweken van exclusieve koikarpers. In Grubbenvorst bevindt zich onze koifarm van 8000 m2 waar wij aan al onze relaties naast topkwaliteit Koi ook diverse tuinen, vijvers en waterpartijen kunnen laten zien.

Garden Banner

A&C Koi - VariŽteiten Informatieblad: Kinginrin

Van de meeste Koi zijn er wel de Kinginrin variŽteiten.

Ginrin betekent zilverglanzende schubben, terwijl Kinrin goudglanzende schubben betekent. Hierbij dient echter opgemerkt te worden dat het Kinrin veel zeldzamer is dan het Ginrin. Als men nu denkt dat alles zo eenvoudig is als het hebben van goud- of zilverglanzende schubben heeft men het echter goed mis.

Er zijn namelijk diverse verschillende typen in de Kinrin en Ginrin glans:

  • Onder andere de Kado Gin waarbij de glans zich alleen bevindt op de uiteinde van de schubben.
  • Bij Sudare begint de glans aan het begin van de schub en wordt als beter beoordeeld als deze schittering zich ver uitbreidt over elke schub. Hoe verder hoe beter.
  • Bij Het Dia Gin lijkt het alsof de het Ginrin als sprinkels over het lichaam is uitgestrooid. Het heeft een zelfde effect als de nieuwjaarsglitters die na het aansteken in duizenden kleine schitteringen opbranden.
  • Het Tama Gin oftewel Pearl Ginrin is wellicht de meest geliefde Ginrin verschijning bij jonge Koi. Hier begint het Gin of Kin in het hart van de schub en breidt zich naar de zijkanten uit.

Het Tama komt vooral bij kleine Koi zeer mooi naar voren maar is echter bij grotere exemplaren zeer moeilijk te behouden en mede hierdoor geniet het Beta Kinginrin de meeste voorkeur bij het selecteren van de Kin en Gin variŽteit door kwekers, maar ook door de jury bij het beoordelen van de verschillende Kinginrin. Bij Beta Kin of Ginrin is de gehele schub bedekt met een zilveren of gouden schittering.

                           

Jammer genoeg zijn exemplaren van Kinginrin waarbij de schubben gelijkmatig geplaatst zijn en ook de schittering naar beneden verloopt tot en/of iets over de naturaal lijn zeer zeldzaam. Alleen de Koi met de meest gelijkliggende schubben en glans behoren tot de topexemplaren van de Kinginrin variŽteit.

Net zoals bij de Doitsu variŽteiten wordt de naam Kinrin en Ginrin ook weer voor de naam van de variŽteit geplaatst. Dus Ginrin Showa of Kinrin Showa, Kinrin Sanke of Ginrin Sanke.