A&C Koi - Koi variŽteit - Goshiki

English   Deutsch

Business Logo

Wij zijn specialist in verkopen en kweken van exclusieve koikarpers. In Grubbenvorst bevindt zich onze koifarm van 8000 m2 waar wij aan al onze relaties naast topkwaliteit Koi ook diverse tuinen, vijvers en waterpartijen kunnen laten zien.

Garden Banner

A&C Koi - VariŽteiten Informatieblad: Hikari Mujimono
De Hikari Mujimono is een eenkleurige metallic Koi - Ogon

Alle Hikari Mujimono zijn eenkleurige metallic Koi. De variŽteiten welke hierin voorkomen zijn Yamabuki, Purachina ( Platinum ogon ) Orenji Ogon, Hi Ogon, Kin Matsuba, Gin Matsuba en Aka Matsuba.

Platinum Ogon

De Platinum Ogon werd voor het eerst gekweekt rond 1965 en stond in de eerste jaren bekend onder de naam Hakin of Hokushoku Ogon. Naarmate de jaren verstreken werd deze variŽteit beter bekend onder de naam Platinum Ogon of kort gezegd Platinum.

Het gehele lichaam dient een zuiver witte glans te hebben en vooral op het hoofd mag geen storende vleeskleurige en of gele schijn vertonen. De glans van de Platinum is de laatste jaren enorm verbeterd. Dit betekend dat een zuivere Platinum Ogon vaak ingezet wordt om bij andere variŽteiten de dominante witte kleur te verkrijgen.

Jammer genoeg is de witte kleur erg dominant in zijn vererving en het zal dan ook nog jaren duren voordat dit tot de standaard en realiteit gaat behoren. Ook zijn er nog andere witte Koi die echter naar een andere naam luisteren.

Bijvoorbeeld de Nezo Ogon. Dit is een zilver witte Koi met een grijze schijn (Nezu Mi betekent Muis). Deze variŽteit wordt tegenwoordig overschaduwd door de Platinum Ogon. Belangrijk is dat de Fukurin buitenste rand van de schubben) een gelijke kleur heeft.

Yamabuki

De Yamabuki is een gele Koi, wat betekend een zuiver geel lichaam welk zich baad in een gouden glans. De meeste Yamabuki Ogon welke wij zien zijn meer citroenkleurig terwijl een goede Yamabuki meer richting het maisgele gaat. De eerste Yamabuki werd gekweekt uit kruisingen tussen Kigoi en een Ogon. Ook bij de Yamabuki Ogon is het Fukurin zeer belangrijk. Deze kleur aan de uiteinden van de schubben moet gelijk zijn over het gehele lichaam. Is dit niet zo dan lijkt het snel alsof er lichtere en donkere elementen over de Koi lopen.

 

Orange Ogon

De Oranji Ogon werd omstreeks 1950 voor het eerst gekweekt en zoals de naam al doet vermoeden heeft deze Koi een gelijkgevormd glanzende oranje lichaamskleur. (Helaas, nog geen foto beschikbaar).

Kin, Shiro en Aka Matsuba

Zoals je ziet zijn er 3 soorten Matsuba, welke zich in de kleur onderscheiden:

-   de Kin Matsuba is geel,
-   de Shiro Matsuba is wit, en
-   de Aka Matsuba is rood.

Wat al deze drie variŽteiten wel met elkaar overeen hebben is de dennenappelstructuur van de schubben. Hiermee bedoelen we dat de schubben aan de binnenzijde donker zijn ingetekend. Hierdoor verkrijgen alle Matsuba een tekening die op dennenappel doet lijken.