A&C Koi - Koi variŽteit - Goromo

English   Deutsch

Business Logo

Wij zijn specialist in verkopen en kweken van exclusieve koikarpers. In Grubbenvorst bevindt zich onze koifarm van 8000 m2 waar wij aan al onze relaties naast topkwaliteit Koi ook diverse tuinen, vijvers en waterpartijen kunnen laten zien.

Garden Banner

A&C Koi - VariŽteiten Informatieblad: Goromo
Ai Goromo, Sumi Goromo, Budo Goromo, Goromo Showa

De Goromo is na lange kruisingen ontstaan uit de Asagi en de gewone Kohaku bloedlijn. Door de eerste kweekresultaten weer met Kohaku terug te kruisen verkreeg men een beeld dat leidde tot deze bijzondere variŽteit.

Een Goromo heeft als kenmerk een zwart netpatroon over de rode patronen. Hierdoor lijkt het net alsof elke schub afzonderlijk met een zwart randje is afgetekend. De Goromo wordt ingedeeld in de volgende groepen: Ai Goromo, Sumi Goromo of Budo Goromo (Budo Sanshoku) genoemd.

Ai Goromo

De Ai Goromo is waarschijnlijk de meest bekende variŽteit. Het is zo goed als zeker dat de eerste Goromo is ontstaan door een kruising van Asagi en Kohaku. Deze variŽteit ontstond al in de tweede helft van de 20ste eeuw en de eerste uitmuntende exemplaren zag men al rond 1950.

De Ai Goromo is een witte Koi met rode patronen, waarbij elke rode schub door middel van blauwzwart is afgetekend.

Bij jonge exemplaren is het kenmerkende netpatroon (Indigo) vaak nog niet zichtbaar. Zeker is echter dat juist deze exemplaren van Ai Goromo vaak uitmuntende exemplaren worden. Ook ziet men vaker kleine Ai Goromo met hoge kwaliteit die eruit zien als onzuivere Kohaku met kleine wazige zwarte vlekjes.

Als je naar deze vissen kijkt valt vooral de Indigo tekening op (halve manen) die over de rode patronen van de Goromo lopen.

Omdat de mannetjes sneller voltooien, zijn de meeste Goromo die er mooi uitzien op jonge leeftijd mannetjes. Vaak stort het indigo in als de Koi ouder worden. Indogo moet zich kunnen ontwikkelen en hoe langzamer dit gaat des te langduriger het resultaat is.

Hoewel het door ons al snel als een fout aangezien wordt, mag een Goromo een rode aanzet (Motohi) op de borstvinnen hebben. Dit wordt echter in het geheel niet als fout aangezien. Alleen bij gelijkgestelde exemplaren kan dit de doorslag geven.

Sumi Goromo

Bij Sumi Goromo is het eigenlijk precies andersom dan bij de Ai Goromo.

Ook dit is weer een witte Koi. Alleen is juist elke zwarte schub weer afgerond met een rode omlijning. Sumi Goromo heeft daardoor juist een uitermate sterke uitstraling. Vaak is het zo dat het Fukurin (scherpe randaftekening) bij deze kwaliteit te wensen overlaat. Dit komt omdat de randen vaak nogal verwasemen in de witte ondergrond. Er zijn momenteel ook maar weinig goede exemplaren.

Een Goshiki Showa is zelden als als zodanig te herkennen in de kleinere maten.

Mijn ervaring is dat ze meestal nogal rommelig aandoen en ook de rode tekening valer is. Naarmate deze vissen echter uitgroeien versterkt elke kleur op de vis, waardoor uiteindelijk adembenemende vissen gevormd worden.

 

 

Budo Goromo

Bij de Budo Goromo heeft het rood (Hi) een ietwat violetachtige schijn en heeft een patroon van wijnkleurige schubben. Als deze dan ook nog in een Inazuma patroon liggen geeft dit een zeer mooi contrast op de helder witte huid.

 

 

Goromo Showa

Een Goromo Showa is een verschijning op zich. Het wijnkleurige rood met een afgetekend Indigo netpatroon wat over deze rode zones loopt is een pracht om te zien. Het zwart van de Goromo Showa bestaat uit twee diepten in de kleur. Zowel de metallic zwarte kleur van de Showa (Hon Sumi) alsook het zachte Goromo Sumi.

Goede exemplaren zijn zeer beperkt en op dit moment ziet het er niet naar uit dat hier snel verandering in zal komen.